Quantcast

Landmarks Approves Interior of New Nobu Restaurant at 195 Broadway, Financial District

Proposal for Nobu at 195 BroadwayProposal for Nobu at 195 Broadway

YIMBY wouldn’t ordinarily cover the design for a restaurant interior, but one coming Financial District eatery is a special case. Last Tuesday, the Landmarks Preservation Commission approved a proposal for Japanese Chef Nobuyuki “Nobu” Matsuhisa’s new outpost at 195 Broadway.

The building is located between Dey Street and Fulton Street, in the Financial District. The neo-Classical style structure was designed by William Welles Bosworth and built between 1912 and 1922 . It was originally the headquarters of AT&T, back when people actually knew AT&T stood for the American Telephone and Telegraph Company.

Existing interior of 195 Broadway

Existing interior of 195 Broadway

In 2006, the building’s exterior was designated an individual landmark and part of the former lobby was designated an interior landmark. LPC Chair Meenakshi Srinivasan highlighted it as an example of adaptive reuse, in a talk called “Preservation through Transformation.” That’s why it is receiving attention here.

The plan is for the new Nobu restaurant to occupy space along Fulton Street. The proposal was presented by preservation consultant Cas Stachelberg of Higgins Quasebarth & Partners and by architect and designer David Rockwell, founder of the Rockwell Group.

Proposal for Nobu at 195 Broadway

Proposal for Nobu at 195 Broadway

Proposal for Nobu at 195 Broadway

Proposal for Nobu at 195 Broadway

Most of the interior plan is pretty standard stuff – chairs, tables, and a bar. That has and will continue to be handled at the LPC’s staff level. However, a couple of other elements required approval from the commissioners.

Proposal for Nobu at 195 Broadway

Proposal for Nobu at 195 Broadway

They include screens made of hand-dyed rope, separating the restaurant from both the street and other parts of the building interior. Some will be hung from plaster and others from a steel frame. Stachelberg pointed out that the building once had screens, and a previously approved master plan for 195 Broadway also included screens. The other major element is a sculpture made of hand-laminated, carved ash. Rockwell emphasized the “hand craftsmanship.”

Proposal for Nobu at 195 Broadway

Proposal for Nobu at 195 Broadway

Commissioner Frederick Bland said the proposal is “with the times” and very exciting. Commissioner Michael Goldblum said the design team’s work ended up with a “really special result” that is “meticulous and thoughtful.” Commissioner Wellington Chen, who studied calligraphy, called the proposed sculpture the work of a “master calligrapher.”

The proposal also had the support of Community Board 1. There was no public testimony, and the commissioners approved it, unanimously.

View the full presentation slides here:

195Broadway_20160906_01 195Broadway_20160906_02 195Broadway_20160906_03 195Broadway_20160906_04 195Broadway_20160906_05 195Broadway_20160906_06 195Broadway_20160906_07 195Broadway_20160906_08 195Broadway_20160906_09 195Broadway_20160906_10 195Broadway_20160906_11 195Broadway_20160906_12 195Broadway_20160906_13 195Broadway_20160906_14 195Broadway_20160906_15 195Broadway_20160906_16 195Broadway_20160906_17 195Broadway_20160906_18 195Broadway_20160906_19 195Broadway_20160906_20 195Broadway_20160906_21 195Broadway_20160906_22 195Broadway_20160906_23 195Broadway_20160906_24 195Broadway_20160906_25 195Broadway_20160906_26 195Broadway_20160906_27 195Broadway_20160906_28 195Broadway_20160906_29 195Broadway_20160906_30 195Broadway_20160906_31 195Broadway_20160906_32 195Broadway_20160906_33 195Broadway_20160906_34 195Broadway_20160906_35 195Broadway_20160906_36 195Broadway_20160906_37 195Broadway_20160906_38

2 Comments on "Landmarks Approves Interior of New Nobu Restaurant at 195 Broadway, Financial District"

  1. Luxuries everywhere on most expensive materials look, I don’t have any words except “beautiful”.

  2. Fantastic. I love that one of America’s strongest and materials rich buildings will not be forgotten, but, instead will be highlighted once again.

Comments are closed.