Landmarks Approves Morris Adjmi’s Revised Design for Office Building at 363 Lafayette Street, NoHo

Proposals for 363 Lafayette Street, previous and revisedProposals for 363 Lafayette Street, previous and revised

A NoHo lot is on its way to getting a new 10-story-tall office building designed by prolific architect Morris Adjmi. On Tuesday, the Landmarks Preservation Commission approved the revised proposal for such a structure at 363 Lafayette Street.

Existing conditions at 363 Lafayette Street

Existing conditions at 363 Lafayette Street

The strangely-shaped lot occupies the entire street front from Great Jones Street to Bond Street, in the NoHo Historic District Extension, which was designated in 2008.

The original proposal was presented on July 12 and, like that one, the one presented on August 2 called for a 10-story office building with a showroom on the ground floor and community facility space on the second floor and part of the third floor.

Proposals for 363 Lafayette Street, previous and revised

Proposals for 363 Lafayette Street, previous and revised

The previous design featured five two-story sections, each set back from the previous. The commissioners were not sold on it, for a variety of reasons, including the double-height sections and resolution of the corner.

This revised proposal was introduced by land use attorney Valerie Campbell of Kramer Levin, who reminded the commissioners that the proposal is still as-of-right.

Then preservation consultant Elise Quasebarth of Higgins Quasebarth & Partners took over, calling the revised design one of overall reduced scale. The new design has the Great Jones Street side straight and uses the Lafayette Street side to achieve floor-by-floor setbacks, angled towards Bond Street. She said the design team “strengthened [the] corner, using it as a pivot” to create “dynamic slicing” and “more graceful proportions.”

More renderings of the revised proposal for 363 Lafayette Street

More renderings of the revised proposal for 363 Lafayette Street

Design architect Morris Adjmi got into some of the details. Among them, each setback is 15 inches and the sections between floors, still featuring a basket weave pattern, have been extended from two feet to three. Terra cotta will still be one of the big materials used in the construction.

Commissioner Frederick Bland mused that it’s a “terrible thing for a committee to nit pick [an architect’s work] to pieces” and was happy with Adjmi’s revisions. He especially liked the single-story focus, as compared to the two-story sections of the previously presented design.

Commissioner Michael Devonshire said the new design is “beautiful” and resolved the corner issue with which the commissioners struggled last time.

LPC Chair Meenakshi Srinivasan said it will be a great addition to the neighborhood.

Commissioner Michael Goldblum was sad that the revised design lost some of the rhythm of its predecessor. He called the revised design “hypertextual.” Still he said it was “totally appropriate” and actually “kinda neat.”

Commissioner Jeanne Lutfy called the revised design “beautiful” and “smart” and said it was stronger without the double-height sections.

“I’m happy and I thank the applicant,” said Commissioner Kim Vauss.

Commissioner Wellington Chen, on the other hand, said he would have preferred to see how the two-story sections of the original would have worked out.

In the end, the commissioners, unanimously, approved the proposal.

View the presentation slides here:

363LafayetteStreet_20160802_01 363LafayetteStreet_20160802_02 363LafayetteStreet_20160802_03 363LafayetteStreet_20160802_04 363LafayetteStreet_20160802_05 363LafayetteStreet_20160802_06 363LafayetteStreet_20160802_07 363LafayetteStreet_20160802_08 363LafayetteStreet_20160802_09 363LafayetteStreet_20160802_10 363LafayetteStreet_20160802_11 363LafayetteStreet_20160802_12 363LafayetteStreet_20160802_13 363LafayetteStreet_20160802_14 363LafayetteStreet_20160802_15 363LafayetteStreet_20160802_16 363LafayetteStreet_20160802_17 363LafayetteStreet_20160802_18 363LafayetteStreet_20160802_19 363LafayetteStreet_20160802_20 363LafayetteStreet_20160802_21 363LafayetteStreet_20160802_22 363LafayetteStreet_20160802_23 363LafayetteStreet_20160802_24 363LafayetteStreet_20160802_25 363LafayetteStreet_20160802_26 363LafayetteStreet_20160802_27 363LafayetteStreet_20160802_28 363LafayetteStreet_20160802_29 363LafayetteStreet_20160802_30

.

3 Comments on "Landmarks Approves Morris Adjmi’s Revised Design for Office Building at 363 Lafayette Street, NoHo"

  1. Good news..an approve falling to the construction, without refusing on the proposal anymore.

  2. Proposal improved, but remains an example of inept urbanism, and a mute and remarkably awkward architecture. Along the latter observation we pose the question: What on earth is the meaning / purpose (other than to throw an increased and inappropriate focus on the neighbor’s pretty gruesome monumental party wall and to squander a good measure of a construction budget, while indulging in a hermetic personal taste for irony) of the arbitrary and gratuitous “decorative” ‘stepped section’ applied to the northeast corner of the building’s high mass?
    Why have none of the Landmarks reviewers posed the question: What can be done to this proposal diminish the negative impact on the urban space from that gruesome and looming neighboring party wall?

  3. Correction, that should read: “southwest corner” above.

Comments are closed.